HÍREK
INTÉZMÉNYEK
PROGRAMOK

A régi disznóvágások és torok hangulatát idézték február 24-én a szanki piactéren hagyományteremtő szándékkal megrendezett „Ízig-vérig disznótoron”.


– Régen a disznótorok jelentették az egyik legnagyobb eseményt a családok életében, amikor összegyűlt a rokonság, és jutott idő a beszélgetésekre is. Nos, mindezek jegyében hívtuk életre ezt a rendezvényt – mondta el Patkós Zsolt polgármester a kistérségi disznótorról, amin csak a járás névadó települése nem képviseltette magát.
Akik ott voltak, azok viszont igencsak jól érezték magukat, kivéve a magukkal hozott disznókat, amiket hamarosan mindenféle módszerrel és különböző célszerszámokkal dolgoztak fel. A jókedvnek alapja is volt, és a hidegben már-már megfogant a kistérségi pálinkaverseny ötlete is.
A rendezvény előtt egy héttel a székelyföldi testvértelepülésen, Nagygalambfalván is hasonló tort tartottak, ahol a finomságokból és „disznóságokból” jutott jótékonykodásra is. Gyerkó Levente örömmel és meghatódva mesélte, hogy a felsősófalvi Remény Háza gyermekei és az őket nevelő Margit asszony, mennyire hálásak voltak a pityókával gyarapított finom falatokért.
Az erdélyi „Tubicák” már a feldolgozásnál magukra hívták a figyelmet, amikor a disznó kopasztásához fenyőgyantát használtak, majd szalmán pörkölték szép barnásra a „kölcsöndisznót”, mert azt azért nem hoztak magukkal. A csomborral bolondított hagymás vért, és az „agylevest” azonban sokan megsüvegelték, akárcsak valamennyi csapat különleges étkeit.
Az eredményhirdetés ünnepélyességét emelte a sztárvendég, Ganxsta „Döglégy” Zolee jelenléte, aki Gyerkó Leventével közösen sorsolta ki a következő tor házigazdáját: Jászszentlászlót.

Az Ízig-vérig disznótor
„legfinomabbjai”
Hagymás vér: Együtt Szankért Egyesület, resztelt máj: Móricgát, sült hús: Szeretem Csólyospálost Mozgalom, húsleves: Szank Községi Önkormányzat, sertéspörkölt: Szank Községi Önkormányzat, töltött káposzta: Petya és Társai, hurka: Kis Kömpöc csapata, kolbász: Elkolbászolt Jászok (Jászszentlászló), tepertő: Tubicák (Nagygalambfalva). A székelyföldi csapat a legeredetibb feldolgozásáért járó különdíjat is átvehette.
Köszönet a résztvevőknek és a támogatóknak
Szank Községi Önkormányzat köszönetet mond azoknak a helyi lakosoknak, akik az Ízig-Vérig Disznótoron az önkormányzat csapatát erősítették. Köszönjük, hogy vállalták a hajnali kelést, színesítették Szank standját, finomabbnál finomabb ételek elkészüléséhez járultak hozzá a nap folyamán.
Köszönjük a további résztvevő csapatoknak is, hogy vállalták a megmérettetést: Együtt Szankért Egyesület, Marton Petya és Társai, Jászszentlászló, Móricgát, Csólyospálos, Kömpöc és testvértelepülésünk, Nagygalambfalva csapatának.
Köszönjük azon vállalkozóknak, akik támogatásukkal segítették a rendezvény sikerességét: Félegyházi Pékség, Fókusz Takarék, GoodsMarket – Hachold Gábor e.v., Korona Vendéglő és Pizzéria, Szabó Utánfutó – Szabó Ferenc e.v., Seres Sándor őstermelő, Tele-Vill Trade Kft. – Ritzel Barna és Ritzelné Orbán Mária, Tooltechnik Kft – Rékasi László ügyvezető.

 

Fotók: Kovács Imre