HÍREK
INTÉZMÉNYEK
PROGRAMOK

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek szentelte fel augusztus 2-án azt a keresztutat, aminek stációit az idei szanki fafaragó tábor résztvevői készítettek.
A templomkertben felavatott kálvária domborműveit – Kiss István, a Heves Megyei Népművészeti Egyesület elnöke tervei alapján –, tizenketten faragták. A keresztút létrejöttét sokan kétkezi munkájukkal, anyagi támogatásukkal segítették. Az összefogásért Feri Romulusz Gyula plébános és Patkós Zsolt polgármester is köszönetet mondtak az ünnepségen, majd emléklapokat vettek át a munkában szerepet vállalók. A település képviselő-testülete az egyházközség beruházásainál rendszeresen vállalt önkéntes munkájáért, „Szank Községért” emlékérmet adományozott Trója Ferenc kőművesnek, amit felesége társaságában vett át a kitüntetett.

Szankon húsz éve szervezték az első fafaragó tábort – akkor az óvodának faragtak játékokat –, és a most záruló volt a kilencedik összejövetelük az alkotóknak. Bábel Balázs beszédében jó példaként említette a szanki kálvária megalkotását, hiszen manapság Európa egyes részein leszedik a kereszteket, míg „mi kereszteket állítunk, hiszen az a mi jelünk” hangsúlyozta az érsek.
Az eltelt évek alatt az alkotó táboroknak kialakult a törzsgárdája, amelynek zömét a Heves Megyei Népművészeti Egyesület tagjai adják, de az erdélyi testvértelepülés Nagygalambfalva alkotói is visszatérő vendégek, akárcsak a 82 éves, kiskunmajsai Figura László.

A régi jó kapcsolatnak köszönhetően, pár éve már a tábort szervező önkormányzat és a táborlakók közösen határozzák meg, hogy az adott esztendőben milyen, a falut szépítő feladatra vállalkoznak. Az óvodánál a székelykapu, a községháza előtt a trianoni emlékmű, a „Születések fái” – aminek ágaira a szanki újszülöttek nevei kerülnek „levélként” –, mind a közös munka gyümölcsei. Az elmúlt két évben a játszó és pihenőpark mellett pedig elkészítették azt a történelmi emlékutat, ahol huszonegy tablón eleveníti fel hazánk jelentős eseményeit.

A Heves Megyei Népművészeti Egyesület titkára, Kiss István népi iparművész a tábor előtt már gondosan megtervezte és lerajzolta a stációkat. Az alkotók között akadt képzett szobrász, népi iparművész, de több, hosszú évek óta fafaragással foglalkozó amatőr alkotó is. Mint egyikük elmondta „a tábor nem csak arról szól, hogy összegyűltünk és faragunk valamit, hanem összegyűltünk és összeadjuk azt, amit tudunk és elkérjük másiktól azt, amit nem tudunk. Nagyon sokat tanulunk.”

A táborlakók többsége saját maga fejlesztette fafaragó készségét és évek alatt tanulta meg, leste el, hogyan kell bánni a különböző fafajtákkal ahhoz, hogy a képzeletében már látott kép, a szemlélő előtt is megjelenjen. Ebben az életkor sem lehet akadály, hiszen itt a táborba is van olyan alkotó, aki 70 éves múlt, amikor faragni kezdett.
A keresztút valamennyi stációjának megáldását követően, közös fohásszal zárult a szanki avatóünnepség.
A kálvária díszkivilágítást is kapott, így érdemes sötétedés után is megtekinteni.

Akik segítették a kálvária elkészítését

A táborban alkotó fafaragók: Kiss István, Balatoni Tibor, Barta Zsolt, Derzsi Pál, Farkas József, Figura László Kányádi Béla, Molnár János, Nagy Judit, Szabó József, Szígyártó Miklós, Varga Csaba, Novák Géza. Munkájukat Szankról Törőcsik Zoltán asztalos, Lovas István, Karó Zoltán és Varga Ferenc is segítették.
Az első stáció emléktábláján is olvashatók a kőművesek nevei: Trója Ferenc, Agócs Ferenc, Káldy Ignác, Kocsis Mihály, Nyerges Zoltán, Pál Zoltán és felesége, Rafai Zsolt és Tóth D. Péter .
A keresztút létrejöttét anyagilag támogatták: Agócs Ferenc, Balasi Anna, Balogh Ferencné, Bazsa Mihály, Besesek Béla, Bondor Mihály, Faragó Ferenc, Farkas Ferenc és családja, Fekete Tiborné, Fehér Istvánné, Folberth család, Forczek Ernő és családja, Füstös Lajosné, Hachbold Gábor, Halasi család, Hegedűs Józsefné, Hegyes Balázsné, Horák András, Horák Andrásné, Huber Béláné, id. Tóth Balázsné, Jovanovic Kamenkó, Juhász Józsefné, Juhász Károlyné, Kapornyai Lajosné, Kovács Béla, Ladányiné Balog Ilona, László Istvánné, Lengyel Mária, Márk Imréné, Mihalik Ferenc, Mucsi László, Nemcsók Istvánné, Nemcsók Sándor, Nyerges Zoltán és családja, Ördög Julianna, Patkós Zsolt, Palotás család, Pap Ferenc, Perkó Istvánné, Pozsár Gábor András, Rácz F. Ferencné, Rávai László, Rávai Péterné, Rékasi László, Rékasiné Dr. Oláh Gizella, Rózsafüzér Társulat, Seres család, Süli Csontos Ignác, Süli Csontos Zoltán és családja, Szabó Mikor Éva, Szank Község Önkormányzata, Tabajdi Gábor, Tabajdi Gyula, Tabajdi Lászlóné, Toldi Ferenc, Tooltechnik Kft., Tóth Mátyás, Tóth Károlyné, Török Julianna, Ujfalusi József, Varga Ferencné, Varga Lászlóné.